Legjobb szervező díjban részesült Ajka és Tapolca Város Önkormányzata

Ajka Város Önkormányzata évek óra részt vesz az Európai Mobilitás Hét és az Európai Autómentes Nap programsorozatban. A programsorozat célja, hogy az önkormányzatokat a fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére ösztönözze, a lakosokat pedig arra, hogy az autó helyett a kerékpározást, a gyaloglást vagy a közösségi közlekedési eszközöket válasszák. Magyarországon idén 292 település csatlakozott a felhíváshoz.

A 2019-es Mobilitási Héten Ajkán több programot is szerveztek. A Mobilitási Hét legelső programján például a Fekete István-Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium alsó tagozatos diákjai kaptak lehetőséget, hogy az iskola udvarán kerékpárral, rollerrel, illetve gokarttal gyakorolják a közlekedési szabályokat. A gyakorló pályát az Ajkai Rendőrfőkapitányság segítségével alakították ki.

2019. december 16-án rendezték az azévi Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap eredményeit összefoglaló rendezvényt az Innovációs és Technológiai Minisztériumban. Ajka 2017 után, ismét Legjobb Szervező Díjban részesült, ezen felül pedig Tapolca városa is elnyerte a díjat. Ehhez az elismeréshez egy-egy kerékpárt is elnyertek a városok.

A díj mindenki számára komoly elismerés, aki a rendezvények tervezésében, szervezésében, illetve lebonyolításában részt vettek, illetve támogatták azokat.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár így fogalmazott: „A hazai települések évről évre nyitottabbak a környezetkímélő közlekedést népszerűsítő, az egészség megóvására ösztönző programok iránt. Míg tíz éve, 2009-ben 74 önkormányzat szervezett eseményeket a Mobilitási Héten, 2011-ben a csatlakozók száma már meghaladta a százat, amit azóta sikerült közel megháromszorozni. A népszerű helyi programok a közösségi közlekedési eszközök és más környezetbarát megoldások használatára irányítják minden korosztály figyelmét.” (orientpress.hu)

Forrás: www.ajkaiszo.hu, www.orientpress.hu