Érvényben lévő járványügyi szabályok a természetjárásban

A 484/2020. (XI. 10.) számú Kormányrendelet 6. § (3). pontjának értelmezésében - miszerint szervezhető-e családi és baráti túrázás, kirándulás, miközben tilos bármiféle csoportosulás a nyílt (mint például erdő) és közterületeken? – az Operatív Törzshöz fordultunk segítségért.

Az Ügyeleti Központ vezetője tájékoztatása alapján a „kiránduló családok együtt nem csoportok, hanem állandó életközösségben élő emberek”, akik túrázhatnak és kirándulhatnak közösen.

Továbbra is kerülendő azonban a nagyobb csoportosulások kialakulása, tehát baráti, vagy alkalmilag találkozó, ismeretlen túrázók közös kirándulása. Ezért a természetjáró szervezetek által koordinált zárt vagy nyílt programok (túrák, kirándulások) szervezése továbbra is tilos!

Felelős természetjáróként továbbra is viseljetek lehetőleg mosható, textil maszkot azokon a frekventált helyeken, ahol sokan tartózkodnak egyszerre (például tömegközlekedés, üzlet), valamint a tízezer főnél nagyobb lélekszámú településen, a kijelölt közterületeken és a nyilvános helyeken.

Túrázás céljából a kijárási tilalom idején - este 8 óra és reggel 5 óra között – ne hagyjátok el a lakó-, a tartózkodási és szálláshelyeteket.

Forrás: Magyar Természetjáró Szövetség (http://mtsz.org/)