Egy szakács, egy vidéki ház, egy fényképezőgép

Amint már arról beszámoltunk Emlékek Íze címmel indított gasztroblogot Neubauer Judit. Családi receptek, vidéki élet, hagyományok, ízek Veszprémre, a Bakonyra és a Balaton-felvidékre koncentrálva...

Ezentúl igyekszünk minden friss receptjét bemutatni, hogy még érdekesebbé, izgalmasabbá tegyük vele az oldalunkat. Egy igazi klasszikus receptjét hozta el nekünk, a mézes zserbót.

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 2 tojás
  • 2 ek. tejföl
  • 4 ek. olvasztott méz
  • 150 g porcukor
  • 60 g vaj
  • 1mokkáskanál szódabikarbóna

Krém:

  • 2 tojássárgája
  • 220 g cukor
  • 1 ek. liszt
  • 1 ek. vaníliás pudingpor
  • 400 ml tej
  • 1tk. vanília kivonat
  • 250 g vaj vagy margarin


Csoki máz:

  • 150 ml tej
  • 2 púpozott tk. holland kakaópor
  • 50 g vaj
  • 110 g étcsokoládé

Előmelegítem a sütőt 200 fokra. A lisztet összekeverem a szódabikarbónával és elmorzsolom a kis darabokra vágott vajjal. Hozzáadom a többi hozzávalót és összegyúrom, amíg sima, rugalmas tésztát kapok. Négy részre osztom, majd lisztezett deszkán egyenként kb. 25x20 cm-es téglalap alakúvá nyújtom. Ráfektetem egy sütőpapírral borított tepsi aljára vagy egy teljesen sík sütőlemezre, hogy könnyen le tudjam majd csúsztatni és kb. 10 perc alatt világos arany barnára sütöm. A lapokat egy deszkán egymásra helyezve hagyom kihűlni, nem fognak összeragadni.

A krémhez a tej felét felteszem forrni, közben a tojássárgáját habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a lisztet, a pudingport és a maradék tejet. Ha a tej felforrt, folyamatosan kevergetve hozzáöntöm a tojásos keverékhez, majd visszateszem a tűzhelyre és alacsony hőfokon egészen sűrűre főzöm, végül hozzáadom a vanília kivonatot. Robotgéppel habosra keverem a vajat és összekeverem a teljesen kihűlt főzött vaníliakrémmel. A csoki mázhoz a tejet felforralom, hozzáadom a maradék hozzávalókat és addig főzöm, amíg besűrűsödik. A krémet elosztom háromfelé (kb. 260 g kerül minden lap közé) a tetejét pedig leöntöm a csoki mázzal. Legalább egy fél napot hűvös helyen állni hagyom, hogy kicsit megpuhuljon a tészta és könnyen vágható legyen.

Kép és recept forrása: http://emlekekize.hu/mezes-zserbo/#more-2387