Egy szakács, egy vidéki ház, egy fényképezőgép

Bővebben:

Amint már arról beszámoltunk Emlékek Íze címmel indított gasztroblogot Neubauer Judit. Családi receptek, vidéki élet, hagyományok, ízek Veszprémre, a Bakonyra és a Balaton-felvidékre koncentrálva...

A darázsfészek egy puha, foszlós kelt tészta dióval és vaníliával. Sütéskor finom illat lengi be a lakást, melynek senki nem tud majd ellenállni.

Hozzávalók:

  • 300 g liszt
  • 1 csipet só
  • 1 ek. porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 20 g élesztő
  • 100 ml tej
  • 2 ek. darált dió
  • 3 tk. kristálycukor

A kenéshez:

  • 100 g szobahőmérsékletű vaj
  • 2 ek. cukor


A locsoláshoz:

  • 100 ml tej
  • 10 tk. vaníliás cukor

A lisztet összeszitálom a sóval és a porcukorral, Az élesztőt felfuttathatjuk a tejben a cukorral, de mivel nem volt erre vonatkozó instrukció a régi receptben, ezért elmorzsoltam, és így adtam hozzá a tejjel és a tojássárgájával együtt a liszthez egyszerre. Bár a recept nem utalt rá, de úgy döntök, hogy háromnegyedórát kelesztem a tésztát, aztán nyújtom ki. Habosra verem a vajat a cukorral. Fél centisre kinyújtom a tésztát és rákenem a cukros vajat. Felcsavarom, mint egy rétest és kb. 2,5 centis darabokra vágjuk, a recept szerint 15-16 darabot kell, hogy kapjunk, Egy kivajazott, kilisztezett tepsibe állítom a hengereket a talpukra úgy, hogy mindegyik körül kétujjnyi helyet hagyok és megszórom a darált dió és a kristálycukor keverékével. Fél órán át hagyom kelni, aztán 180°C-ra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg már látom, hogy egy kis színt kapott. Közben felmelegítem a tejes és feloldom benne a vaníliás cukrot. Kiveszem a sütőből a félig megsült csigákat, és egy evőkanállal mindegyiket meglocsolom a vaníliás tejjel. Visszateszem a sütőbe és addig sütöm, amíg aranybarna színt kapnak. Porcukorral meghintve tálalom.

Kép és recept forrása: http://emlekekize.hu/darazsfeszek/