Egy hektáros Emlékerdő a Farkasgyepűi Erdészet területén

A Bakonyerdő Zrt. egy hektáros „Emlékerdőt” hozott létre a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében, melynek ünnepélyes átadására 2020. október 9.-én került sor a Farkasgyepűi Erdészet területén, Csehbánya község szomszédságában.

„Az emberi nemnek hivatása nem rontás, pusztítás, megsemmisítés, hanem hogy munkálkodjon, alkosson, teremtsen” - idézettel kezdte köszöntő beszédét a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója Varga László.

Beszédében kiemelte, irigyelheti a világ azokat az erdészeket, vadászokat, akik az évszakonként változó erdei környezetben figyelhetik meg annak lakóit. Megismerhetik és csodálhatják azt a bonyolult életközösséget és kapcsolatrendszert, amit a természet önmaga számára szabályként megteremtett. A Kárpát-medence a Föld egyik legváltozatosabb növény- és állatvilággal megáldott tája. A magyar erdők szintén párjukat ritkítják világszerte. A magyar erdőkben kiemelkedően jó genetikai adottságú vadállomány él, a nemzetközi listák előkelő helyein igen sok magyarországi trófea szerepelt és szerepel. Aki járt már a magyar erdőkben, sosem felejti el az élményt akkor sem, ha nem vadászik, hanem csak kirándul.

A feszített dróttal körbekerített „Emlékerdő” faállományát főként kocsánytalantölgy és kocsányos tölgy fafajok alkotják, elegy fafajként közéjük mezei szil, hegyi juhar, barkóca berkenye, vadkörte, vadalma társul. Több, mint 11.000 db csemete elültetésekor, őshonos elegyes állomány létrehozására törekedtünk. Építkezve a természetes folyamatokra, ezzel megsegítve a már önerdősült részeket döntöttünk az érintett területek kiválasztása mellett -mondta el a Bakonyerdő Zrt. vezetője.

Bővebben: https://www.bakonyerdo.hu/okoturisztika/nyitott-ka...