Danube GeoTour

Danube GeoTour - A földtani örökség hasznosítása dunai geoparkok fenntartható és innovatív turisztikai fejlesztésében

A projektpartnerek második összejövetelére az ősz folyamán Ausztriában került sor. A Karawanken-Karavanke és a Stájer Eisenwurzen UNESCO Globális Geoparkok 8 ország 11 projektpartnerét köszönthették. A projekt alcíme mutatja a célt és a kihívást, amellyel a partnerek szembesülnek: „A földtani örökség hasznosítása dunai geoparkok fenntartható és innovatív turisztikai fejlesztésében”. A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

A projekt legfontosabb eredménye a közös Dunai Geotúra lesz, melynek célja, hogy erősítse az együttműködést a geoparkok között, és egy innovatív turisztikai termék létrehozásával növelje a geoparkok ismertségét és a látogatók számát. Tapasztalatok megosztása, pilot geoturisztikai termékek és új bemutatási módszerek tesztelése szükséges a helyi lakosság bekapcsolódásának, illetve a geopark menedzsment-kapacitásának erősítéséhez és a minőségi szakadék csökkentéséhez a dunai és más EU geoparkok között.

Az első napon a partnerek a Karawanken-Karavanke Geoparkban, Karintiában, Zell/Sele településen, egy workshop keretei között kaptak rá lehetőséget, hogy többet megtudjanak a földtani értékek bemutatásának módszereiről. Bad Eisenkappelben/Železna Kaplaban, a Geopark Információs Központjában tett látogatás során a bemutatáshoz kötődő legjobb gyakorlatokat vizsgálták meg a résztvevők. Ezenkívül a partnerek három napot töltöttek Ausztria szívében, a Stájer Eisenwurzen UNESCO Global Geoparkban, Wildalpenben. A Hotel Bergkristallban mindent megtaláltak, amire szükségük volt a találkozó és a workshop során. A projektek közötti tapasztalatcsere céljából a résztvevők előadásokat hallottak más Duna Interreg projektekről, különösen a DANUBEparksCONNECTED és az ECOKARST projektről (www.interreg-danube.eu). A köszöntő vacsora és a látogatás a wildalpeni Forrásvíz Múzeumban, valamint egy terepi program Gams Geofaluban további lehetőséget adtak a földtani érdekességek és látogatóhelyek megtekintésére az Eisenwurzen UNESCO Geoparkban. Végül minden partner elégedett volt a sikeres találkozóval. Köszönet a Karawanken-Karavanke Geopark és a Stájer Eisenwurzen Geopark szervezőinek, és minden segítőnek és partnernek!

További információ a projektről és a szervezőkről az alábbi linkeken elérhető:

www.interreg-danube.eu/danube-geotour

www.eisenwurzen.com

www.geopark-karawanken.at

Csoportkép a második projekttalálkozóról: Idrija Örökség Központ - Idrija Geopark (Szlovénia), Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (Magyarország), Stájer Eisenwurzen (A), „Papuk Natúrpark” Közintézmény (HR), ARGE Geopark Karavanks (A/SLO), Szlovén Köztársaság Természetvédelmi Szervezete (SLO), Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. (H), Cseh Paradicsom Geopark Nonprofit Szervezet (CZ), Bukaresti Egyetem (RO), Eperjesi Egyetem (SL), Djerdap Nemzeti Park Állami Vállalat (SRB).

Fotó szerzői joga: Styrian Eisenwurzen Natúr és Geopark