Danube GeoTour

Danube GeoTour - A földtani örökség hasznosítása dunai geoparkok fenntartható és innovatív turisztikai fejlesztésében


2017 januárjával a Danube GeoTour projekt partnerei megkezdték a projektmegvalósítást. Az Interreg Duna Transznacionális Együttműködési Program által társfinanszírozott projektben a partnerek, egy minden partner által elismert kihívással számolnak: a geoparkok rendkívül gazdag természeti erőforrásának és örökségének fenntartható hasznosítása a fenntartható turizmus fejlesztése révén, ami elkerüli a negatív környezeti hatásokat. A legfontosabb projekt eredmény a közös Duna Geotúra lesz, úgy kialakítva, hogy erősítse az együttműködést a régiók között. Innovatív turisztikai termékeket alakítanak ki a geoparkok turisztikai látogatottságának a növelésére. Az innovatív geotermékeket közös stratégia alapján fogják létrehozni. Tapasztalatok megosztása, pilot geoturisztikai termékek tesztelése és új hozzállás kell, hogy növelje a helyi lakosság bekapcsolódását, a geopark management kapacitásait és csökkentse a minőségi szakadékot a Duna és más EU geoparkok között.

11 partner vesz részt a projektben: Idrija Geopark (SLO), mint vezető partner, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (H), Stájer Eisenwurzen (A), Papuk Natúrpark (HR), ARGE Geopark Karavanks (A/SLO), Szlovén Köztársaság Természetvédelmi Szervezete (SLO), Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. (H), Cseh Paradicsom Geopark (CZ), Bukaresti Egyetem (RO), Eperjesi Egyetem (SL), Djerdap Nemzeti Park (SRB). Továbbá 3 társult stratégiai partner is részt vesz a projektben, a megvalósított akciók magas minőségének biztosítására: Rokua Geopark (F), Naturtejo Geopark (P) és Globális Geopark Hálózat (FR).

A projekt teljes értéke, 30 hónapos időtartammal (2019 júniusáig) közel 1,7 millió EUR.

A projektpartnerek nyilvános bemutatkozására és a projektindító találkozóra 2017. március 13. és 15. között került sor a szlovén Idrija Geoparkban. A projekt fontos eleme a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban és egyúttal a Bakony–Balaton UNESCO Globális Geoparkban található monoszlói Hegyestű Geológiai Bemutatóhely belső kiállításának megújítása. További fejlesztés a Badacsonyon és a Szent György-hegyen található tanösvények felújítása és a Káli-medencében található Hegyestűtől a Kopasz-hegyig új vulkanológiai tanösvény kiépítése is. Mindezekhez kirándulásvezető füzet készül.

További információ:

http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/danube-geotour

https://www.facebook.com/danubegeotour/?ref=bookmarks