Somló

A Marcal-medence síkjából magányosan kiemelkedő vulkáni hegy távolról is jól látható várromjával. Hazánk legkisebb területű borvidéke hírneves nedűivel, vendégváró pincéivel, kilátótornyával messziről hívogat utazót, túrázót, borozni vágyót, párokat és társaságokat. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó hegy érdekessége, hogy bazaltja a hő és a napfény hatására "kukoricásodik", azaz sörétszerű törmelékre esik szét, így bazaltbánya nem csúfította el egyik oldalát sem – ma is természetes szépségében csodálhatjuk meg.

A pincékkel aránylag sűrűn beépített szőlőhegy birtokosai, a lokálpatriotizmusukról híres somlói borosgazdák is szükségét látták a 80-as években, hogy híres hegyük a természetvédelem oltalma alá kerüljön. Így lett a Somló tájvédelmi körzet. A természetvédelem célkitűzései összhangban vannak a somlói bor hírnevét visszaállítani akaró helybeli gazdák törekvéseivel: a hegyközségi hagyományokhoz visszakanyarodva megőrizni a szőlőhegy gazdálkodási, tájképi és építészeti értékeit.

A fokozottan védett hegytető a híres várrommal, a bazaltsziklákkal, az őserdő jellegű, alacsony növésű, festői erdeivel, különleges növényvilágával számos kirándulót vonz. Tavasz végén fehér virágba borul a sziklás peremen a sajmeggy minden sziklarepedésben megkapaszkodó állománya a molyhostölgyes erdőben, alját sűrűn borítja az odvas keltike illatos virágszőnyege. Bazaltszikláit – a Badacsonyhoz hasonlóan – áprilisban a hegyi ternye sárga virágfüggönye díszíti. A meredek oldalak árnyas szikláin és fáin mindenütt borostyán zöldell, melynek tövén élősködik a ritka borostyán-szádorgó.

Állatvilága nem kevésbé értékes. Főként védett gerincesek élnek itt, a viszonylag kis számban megtalálható békák közül csak a barna varangy és az erdei béka fordul elő. Annál inkább kedvez a hüllőknek a bazalt hőgazdálkodása, így faj- és egyedszámuk is lényegesen gazdagabb. Megtalálható a fürge gyík, a zöld gyík, a fali gyík, de a törékeny gyík sem ritka. Madarak közül leginkább szembetűnők a sziklákon rendszeresen fészkelő hollók.

A szőlőhegy középkori eredetű kápolnái, patinás borházai, vendéglői és a hegytető érdekes természeti látnivalói minden évszakban megsokszorozzák ennek a kis kiterjedésű, de annál híresebb tájvédelmi körzetnek a vonzerejét.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
8229 Csopak, Kossuth u. 16.
+36 87 555 260, +36 87 555 291 (tel); +36 87 555 261 (fax)
bfnp@bfnp.kvvm.hu
www.bfnp.hu